podstawa ostroslupa jest trapez rownoramienny, ktorego ramie ma dlugosc 12. kat
Jabur:

podstawa ostroslupa jest trapez rownoramienny, ktorego ramie ma dlugosc 12. kat ostry tego
trapezu ma miare 30. sciany boczne sa nachylone do płaszczyzny podstawy pod katem 60. oblicz
objetosc i pole calkowite tego ostroslupa
V=
13*Pp*H
Pp=
a+b2*x
mam problem z wyliczeniem a i b.
do i wyznaczylem x=6
2 lis 21:11
Eta:
Jeżeli ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod tym samym kątem
to spodek wysokości ostrosłupa pokrywa się ze środkiem okręgu wpisanego w podstawę
czyli w trapez
zatem z warunku wpisania okręgu w trapez
| | a+b | |
a+b=2c ⇒ |
| =12 , htrapezu= 2r=6 |
| | 2 | |
P
p=12*2r= 72
Dokończ...................
2 lis 21:23
Eta:
c=12
2 lis 21:24
Eta:
I co
Jabur tak zamilkłeś?
2 lis 21:35
Jabur: Dzięki wielkie, własnie dokańczam. zapomnialem z tym srodkiem okręgu.
2 lis 21:49
Eta:
2 lis 21:50