oblicz granice ciagów
aga1006: 1) lim n→∞ n(√n+5 −√n+8)
2) lim n→∞ n(√1+ 42 − √9 −4n2)
3) lim n→∞ ( √n+√n+1 − √n+7√n +3
4) lim n→∞ n+3 / 2√n +1 − n+1/2√n +5
2 lis 20:22
Janek191:
Czy w 1) jest an = n*( √n + 5 − √n + 8) ?
2 lis 20:35
aga1006: tak
2 lis 20:40
Janek191:
Przepisz podane ciągi
| | n + 5 −( n + 8) | |
1) an = n*( √n +5 − √n + 8) = n* |
| = |
| | √n+5 + √n + 8 | |
| | − 3n | | − 3 | |
= |
| = |
| |
| | √n+5 + √n+8 | | √1n + 5n2 + √1n + 8n2 | |
więc
lim a
n = −
∞
n→
∞
2 lis 20:51
kochanus_niepospolitus:
widzę że się zbliżają pierwsze koła na uczelniach, bo studenciaki zaczynają mieć sraczkę
2 lis 21:02
aga1006: 2) lim n→∞ n ( √1+4n2 − √9+4n2)
3) lim n→∞ ( √n + √n +1 − √n + 7√n +3 )
4) lim n→∞ n+3/2√n+1 − n+1/2√n+5
2 lis 21:08
Janek191:
| | 1 + 4 n2 − ( 9 + 4 n2) | |
2) an = n* |
| = |
| | √1 + 4 n2 + √9 + 4n2 | |
| | − 8 n | |
= |
| = |
| | √ 1 + 4 n2 + √9 + 4 n2 | |
| | − 8 | |
= |
| |
| | √1n2 + 4 + √9n2 + 4 | |
więc
n→
∞
2 lis 21:21
Janek191:
W takich przypadkach korzystamy z wzoru
Spróbuj 3) − robimy podobnie
2 lis 21:23
aga1006: 3 przykład już postaram się sama zrobić. A w 4 przykładzie robimy tez podobnie ?
2 lis 21:39