granice
michał: zbadać czy podane ciągi są ograniczone z dołu, z góry, są ograniczone
bn =
n√2n−1
cn =
√n+8−
√n+3
jak się robi takie zadania ( schemat robienia ) gdzie trzeba zbadać czy są ograniczone z
dołu/góry?
2 lis 20:14
michał: up
2 lis 20:36
Jack:
a)
licznik:
− 1 ≤ cosn ≤ 1 zatem
−1+2 ≤ 2+cosn ≤ 1+2
1 ≤ 2+cosn ≤ 3
teraz mianownik:
− 1 ≤ sinn ≤ 1
−2 ≤ 2sinn ≤ 2
2 ≥ −2sinn ≥ − 2
2+3 ≥ 3−2sinn ≥ − 2 + 3
5 ≥ 3−2sinn ≥ 1 czyli 1 ≤ 3−2sinn ≤ 5
zatem jeszcze raz:
licznik: 1 ≤ 2+cosn ≤ 3
mianownik: 1 ≤ 3−2sinn ≤ 5
zatem mamy
| 1 | | 2+cosn | | 3 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 5 | | 3−2sinn | | 1 | |
zatem jest to ciag ograniczony.
2 lis 20:43
michał: a w tym
1− √n
to będzie −∞ <= 1−√n <= 0 tak?
bo √1 = 1
2 lis 21:00
Jack: b)
mamy sobie ciag n√2n−1
jakby to ograniczyc?
z gory raczej prosto...skoro odejmowalismy jeden, to teraz nie odejmiemy tej jedynki
n√2n−1 ≤ n√2n = 2
natomiast co z dolem?
na pewno mozna ograniczyc go jedynka...dlaczego?
wpisz dowolna liczba w kalkulator i wciskaj znak pierwiastka,
to ostatecznie dojdziesz do jedynki.
zatem, hmm, jakby to ten tegowac...
2 lis 21:05
Jack:
jesli bys mial przyklad 1−√n
to bys mial
− ∞ < 1−√n ≤ 1
zatem jest jedynie ograniczony z gory.
2 lis 21:08
michał: dlaczego 1− √n <= 1?
na logike to powinno być 0
2 lis 21:19
michał: a1 = 1 − 1 = 0
a4 = 1−2 = −1
a9 = 1 − 3 = − 2
2 lis 21:20
Jack: a jak podstawisz zero za n ?
2 lis 21:26
kochanus_niepospolitus:
michał ... to co ... jak coś jest mniejsze równe 0 to już mniejsze równe od 1 nie jest
2 lis 21:28
michał: nie rozumiem
2 lis 21:31
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
Twierdzę, że |
| ≤ 100 ... czy mam rację  |
| | n | |
2 lis 21:32
michał: no tak, ale nadal nie widzę relacji xd
2 lis 21:35
michał: kochanus
równie obrze mogę napisać, że jak coś jest mniejsze równe 0 to jest też mniejsze równe 100, ale
nie napiszę przecież
1−
√n <=100
sprobuj mi to łopatologicznie wytłumaczyć
2 lis 21:47
kochanus_niepospolitus:
A niby dlaczego nie możesz tak napisać ... przecież to prawda.
Jeżeli w zadaniu masz dowieść, że coś jest ograniczone z góry ... to taki M=100 jest
ograniczeniem.
Oczywiście M=0 także będzie ograniczeniem, ale w zadaniu nie było wskazane, że szukamy kresu
górnego (czyli najmniejszego ograniczenia z góry).
2 lis 21:50
jc: Dla n ≥ 1, 2n − 1 ≥ 2−1 = 1, a więc n√2n − 1 ≥ 1.
2 lis 21:53
Jack: na najprostsze rozw. najtrudniej wpasc : D
2 lis 22:01