ciągi arytmetyczne i geometryczne
Smutny słaby uczeń: Trzy liczby których suma wynosi 21 tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli od tych liczb
odejmiemy odpowiednio 1, 4, 3 to otrzymane liczby utworzą ciąg geometryczny. Znajdź te
liczby które tworzą ciąg arytmetyczny.
2 lis 19:59
irena:
(a, b, c)− ciąg arytmetyczny
a+c=2b
a+b+c=21
2b+b=21
3b=21
b=7
a+c=14
c=14−a
(a−1, 3, 11−a) − ciąg geometryczny
(a−1)(11−a)=9
11a−a
2−11+a=9
a
2−12a+20=0
Δ=144−80=64
| | 12−8 | | 12+8 | |
a1= |
| =2 lub a2= |
| =10 |
| | 2 | | 2 | |
c
1=14−2=2 lub c
2=14−10=4
Szukane liczby to:
(2, 7, 12) lub (10, 7, 4)
2 lis 20:13
Eta:
a,b,c −− ciąg arytm. ⇒ 2b=a+c
z treści zadania : a+b+c=21 ⇒ 3b=21 ⇒
b=7 to
a+c=14
a−1, 3,11−a −− tworzą ciąg geom. ⇒ (a−1)(11−a)=9 ⇒ a
2−12a+20=0⇒(a−2)(a−10)=0
to a=2 v a=10 to c=12 v c=4 i b=7
Szukane liczby:
2,7,12 lub
10,7,4
I mamy oszczędność papieru !
2 lis 22:22