Kresy
Milo: Udowodnić, że zbiór
| | nn | |
{ |
| : n=1,2,..} jest ograniczony. Wyznaczyć jego kresy. |
| | (n!)2 | |
Udało mi się wyznaczyć supremum, ale nie wychodzi mi infimum − tzn. zgaduję, że 0, ale nie
potrafię tego udowodnić.
2 lis 19:50
jc: | (n+1)n+1 | | nn | | 1 | | 1 | | 3 | |
| : |
| = |
| (1+ |
| )n < |
| |
| (n+1)! (n+1)! | | n! n! | | n+1 | | n | | n+1 | |
Wniosek. W zbiorze znajdziemy dowolnie małe dodatnie liczby.
2 lis 20:07
Milo: Rzeczywiście! Bardzo dziękuję
2 lis 20:09
Adamm: to wcale nic nie dowodzi
2 lis 21:00
Adamm: | (n+1)n+1−nn | | nn | | (n+1)*(1+1/n)n−1 | |
| = |
| * |
| →0 |
| ((n+1)!)2−(n!)2 | | (n!)2 | | (n+1)2−1 | |
z tw. Stolza
0=g
i faktycznie
ale nie można zakończyć na tym że ciąg jest od pewnego miejsca malejący
2 lis 21:07
Milo: Wiem, ale to podsunęło taki pomysł:
Oznaczę to wyrażenie przez a
n
| | 3 | |
Wiemy, że 0 ≤ an+1 ≤ |
| *an dla dostatecznie dużych n (jc pokazał) |
| | n+1 | |
Wiem też, że a
n jest ograniczony (z dołu przez 0 oczywiste, z góry przez 1 pokazałem)
Więc lewa i prawa strona dążą do 0 (własności arytmetyczne granicy), więc a
n+1 zbiega do 0
A łatwo pokazać, że a
n zbiega tam, gdzie a
n+1.
To by przeszło?
Zdaje się, że miałem na ćwiczeniach coś w tym stylu.
2 lis 21:36
jc:
an+1 ≤ (3/4) an dla n ≥ 3
an ≤ (3/4) an−1 dla n ≥ 4
an ≤ (3/4)n a3 = (3/4)n+1
2 lis 21:46