czy istnieje liczba
lala: Czy istnieje liczba, której kwadrat zapisuje się za pomocą trzech jedynek porozdzielanych pewną
liczbą zer (czyli może mieć postać np.: 10011, 10010000100, 1110000)?
Odpowiedź musi zawierać przekonujące uzasadnienie.
2 lis 19:25
kochanus_niepospolitus:
Liczba taka (składająca się tylko z trzech '1' i reszty '0') będzie liczbą podzielną przez 3,
ale nie będzie liczbą podzielną przez 9 (własności podzielności przez 3 i 9 się kłaniają) stąd
wniosek −−− taka liczba NIE MOŻE być kwadratem liczby NATURALNEJ (a o tym pewnie w treści
zadania jest wspomniane, ale autorka zapomniała to napisać).
2 lis 19:30
lala: A czemu nie może być?
2 lis 20:08
PW: No to jeszcze raz. kochanusniepospolitus pokazał, że określona w zadaniu liczba ma postać
3p, p∊N,
czyli mówiąc po ludzku jest podzielna przez 3. Gdyby istniała liczba k, taka że
(*) k2 = 3p, p∊N
to:
− dla p = 3q, q∊N byłoby
k2 = 9q,
a więc zadana liczba byłaby podzielna przez 9 (a nie jest),
− dla p niepodzielnego przez 3 otrzymujemy także sprzeczność − po prawej stronie (*) w
rozkładzie na czynniki pierwsze jest tylko jedna liczba 3, a po lewej albo żadnej "trójki" nie
ma, albo jest ich parzysta liczba.
2 lis 20:32