Czy to dobry sposób rozwiązania zadania?
ralf: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, m∊R, dla których równanie z niewiadomą x,
3|x−3|=12,−4m
2 ma dwa (różne) rozwiązania dodatnie.
| | 4 | | 4 | |
Przekształcając równanie otrzymuję |x−3|=4m − |
| m2, więc x1=4m − |
| m2+3 i x2= |
| | 3 | | 3 | |
Ja bym postawił takie warunki: (x
1 i x
2)>0 i x
1≠x
2,
| | 3 | | 3−3√2 | | 3+3√2 | |
wyszło by wtedy m≠ |
| (dla x2>0, m∊( |
| ; |
| ) (dla x1>0) i m≠0 i m≠3(z |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
założenia x1≠x2), lecz w odpowiedziach jest po prostu m∊(0; |
| )U( |
| ;3) i nie mam |
| | 2 | | 2 | |
pojęcia czy czegoś jeszcze nie uwzględniłem czy może mam jakiś błąd
2 lis 19:09
kochanus_niepospolitus:
wyjściowe równanie to 3|x−3| = 12
m − 4m
2
2 lis 19:14
ralf: Tak, jestem też niemalże pewny że nie jest to błąd w książce
2 lis 19:22
ralf: Nie zauważyłem że chodzi o to że napisałem tam przecinek. @kochanusniepospolitus tak, rówanie
to 3|x−3|=12m−4m2
2 lis 19:24
Eta:
2 rozwiązania dodatnie są
gdy 0<12m−4m
2<9
4m
2−12m<0 i 4m
2−12m+9>0
m(m−3)<0 i (2m−3)
2>0
m∊(0,3) i m∊(−
∞,3/2)U (3/2,
∞)
Odp m∊(0,3/2) U(0,3)
===============
2 lis 19:34
Eta:
f(x)= 3|x−3|
y=12m−4m2
2 lis 19:35
Eta:
Poprawiam chochlika
m∊(0,3/2) U (3/2, 3)
2 lis 19:36
ralf: Dziękuję @Eta za rozwiązanie, jest ono jasne dla mnie, lecz chciałbym jeszcze dowiedzieć się co
u mnie jest źle zrobione, żeby na przyszłość uważać na to
2 lis 19:54
ralf: Ktoś coś jeszcze pomoc w moim pytaniu

?
2 lis 22:30
Eta:

1/ aby to równanie miało dwa rozwiązania
to 12m−4m
2>0 ⇒
m∊(0,3)
2/ aby obydwa rozwiązania były dodatnie
| | 4 | | 4 | |
to 4m− |
| m2+3>0 i −4m+ |
| m2+3>0 |
| | 3 | | 3 | |
4m
2+12m−9<0 i 4m
2−12m+9>0
| | 3−3√2 | | 3+3√2 | |
m∊( |
| , |
| ) ≈ m∊(−0,6; 3,6) |
| | 2 | | 2 | |
i
m∊ (−∞.3/2)U(3/2,∞)
Po wybraniu części wspólnej otrzymujemy
Odp: m∊(0,3/2) U (3/2,3)
================
W tego typu zadaniach najprostsza jest metoda
graficzna, którą podałam
w poprzednim poście
3 lis 00:40