Proszę o pomoc :)
Kasia10953: Zbadaj monotoniczność i ograniczność ciągu an=cos1/n
2 lis 19:07
kochanus_niepospolitus:
Ograniczony jest z wiadomego względu, którego chyba nie trzeba nawet podawać, do studentka o
tym doskonale wie.
| | 1 | |
Co do monotoniczności ... należy zauważyć, że |
| −> 0 więc cos(1/n) będzie .....  |
| | n | |
2 lis 19:10
Kasia10953: Nie rozumiem o co chodzi Tobie z tą monotonicznośścią

Czy mógłbyś mi bardziej szczegółowo wytłumaczyć?
2 lis 19:17
kochanus_niepospolitus:
Ale czego konkretnie 'z tą monotonicznością' nie rozumiesz?
Nie wiesz co to jest monotoniczność ciągu czy co

Znasz wykres f(x) = cosx
2 lis 19:21
Kasia10953: Tak znam ten wykres
2 lis 19:23
kochanus_niepospolitus:

No to rysujemy sobie wykres f(x) = cosx
zaznaczamy cos 1 (1 to jest LICZBA

To nie jest kąt

)
itd.
Widzimy, że idziemy coraz bliżej osi OY (czyli x=0), a wartość funkcji f(x) = cosx jest coraz
większa.
Wniosek: ciąg a
n = cos(1/n) jest ciągiem rosnącym
2 lis 19:35
PW: Kasiu, policz
an+1−an
wzorem na różnicę kosinusów, może coś wyjdzie (dodatniego lub ujemnego).
2 lis 19:36
yht:
no to jak się zachowują wartości cosinusa, gdy jego argument zmniejszamy stopniowo do zera ?
cos(500) = ?
cos(400) = ?
cos(300) = ?
cos(200) = ?
cos(100) = ?
cos(90) = ?
...
cos(10) = ?
cos(0,50) = ?
2 lis 19:36
Kasia10953: Dziękuję bardzo z an pomoc
2 lis 19:43
Kasia10953: Dziękuję bardzo z an pomoc
2 lis 19:43