Proszę o pomoc w obliczeniu zadania POCHODNE FUNKCJI
TULIPAN: W oparciu o wzory na pochodne funkcji elementarnych oraz na postawie twierdzenia o działaniach
arytmetycznych na pochodnych obliczyć pochodną funkcji f, jeżeli f(x) = (2√x + 3x4 − 5) *
cosx
2 lis 19:00
Janek191:
| | 1 | |
f '(x) = ( 2* |
| + 12 x3)* cos x + ( 2√x + 3 x4 − 5)*( − sin x) = ... |
| | 2√x | |
2 lis 20:18
Asia: dzięki
2 lis 21:12
Janek191:
Korzystamy z wzoru na pochodną iloczynu funkcji:
[ f(x)*g(x)] ' = f '(x)*g(x) + f(x) *g '(x)
2 lis 21:14
Asia:
| | x2 *lnx | |
f(x) = |
| |
| | 5x3 − x + 1 | |
a przy tej pomożesz.............
2 lis 21:30