prawdopodobienstwo
nawaleta: Rzucamy cztery razy symetryczną monetą. Po każdym rzucie, jeśli wypadnie orzeł, wkładamy do
urny
(początkowo pustej) kulę białą, a jeśli reszka – kulę czarną. Następnie wyciągamy pięciokrotnie
kulę z urny
zwracając ją za każdym razem z powrotem do urny. Obliczyć prawdopodobieństwo znajdowania się w
urnie
2 białych i 2 czarnych kul pod warunkiem, że pierwsza i ostatnia wyciągnięta kula były białe.
Jak rozumiecie to zadanie? Bo ja rozumiem to w ten sposob, iż rzucamy i wkładamy od razu kule.
A po wszystkim wyciagam 5 razy. W ogóle ten warunek na końcu jest bez sensu. Wydaje mi się,iż
to będą te gałezie gdzie bedą dwa orły i dwie reszki
2 lis 18:57
kochanus_niepospolitus:
Prawdopodobieństwo warunkowe:
A − w urnie mamy 2 białe i 2 czarne
B − losując kule (ze zwracaniem) wylosowaliśmy białą, 3 razy 'jakąś' i znowu białą (a w urnie
mamy 1, 2, 3 lub 4 kule)
| | 1 | | 4 | | 2 | | 6 | | 3 | | 4 | |
P(B) =( |
| )2* |
| +( |
| )2* |
| +( |
| )2* |
| |
| | 4 | | 24 | | 4 | | 24 | | 4 | | 24 | |
| | P(A∩B) | |
P(A|B) = |
| = ... |
| | P(B) | |
2 lis 19:07
nawaleta: Nie rozumiem tego P(B)
2 lis 20:15