monotonicznosc ciagu
michał: jak mam zbadać czy ciag jest monotoniczny od pewnego miejsca i mam taki przyklad
| n | |
| i po rachunkach an+1/an mam postać |
| n2+1 | |
| n3+n2+n+1 | |
| i dalej nie wiem jak to przekształcić więc obliczyłem a1, a2 i |
| n3+2n2+2n | |
zrobiłem a2/a1 i wyszło że a2/a1 = 15/16 <1
to odpowiedź, to ciąg jest malejący od n >=1 ?
2 lis 18:39
michał: okej przyrównałem całe to wyrażenie n3+..+1/n3+...+2n >1
i wyszło mi 1>n
czyli c. jest rosnący dla wszystkich n >1
2 lis 18:47
PW:
| | −n2−n+1 | |
...=1+ |
| <1 |
| | n3+2n2+2n | |
(bo licznik ułamka jest ujemny).
Korzystamy z faktu, że wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie, a więc
2 lis 18:52
michał: to nie mogę przyrównywać całego wyrażenia, że ma być >1 i potem liczyć z tego n?
2 lis 18:59
PW: Wszystko można, byle poprawnie liczyć. Doszedłeś do
| | an+1 | | n3+n2+n+1 | |
|
| = |
| , |
| | an | | n3+2n2+2n | |
a ja pokazałem bardzo prosto, że to jest mniej niż 1 (dla wszystkich n≥1).
2 lis 19:08
michał: a jak mam 1/n
2−6n+10 i po rachunkach an+1/an wyszło mi
| | −2n+3 | | −2n+3 | |
1+ |
| to jak mam sprawedzić monotoniczność |
| ? |
| | n2−4n+7 | | n2−4n+7 | |
przyrównać do zera i sprawdzić czy jest dotatnie czy ujemne?
czy mogę normalnie a1 liczyć? xd
2 lis 19:19
PW: | | 1 | | 1 | |
an+1 = |
| = |
| ? |
| | (n+1)2−6(n+1)+10 | | n2−4n+5 | |
2 lis 19:29
michał: a racja xd walnąłem się w rachunkach, ale jakby była taka sytuacja, czysto hipotetycznie
że mam 1 + −2n+3/n2−4n+7 to jak to ugryźć?
2 lis 19:38