p
olaf : Witam

W trapezie równoramiennym jeden z kątów jest trzy razy większy od drugiego kąta.
Znajdź miary wszystkich kątów tego trapezu:
2 lis 18:11
kochanus_niepospolitus:
w trapezie równoramiennym mamy dwie pary kątów (α i β −−− po jednym przy każdym ramieniu), oraz
α+β = 180
o (ogólna własność trapezu).
Skoro β = 3α to ile będzie wynosić α i ile β
2 lis 18:17
yht:

3x+x+3x+x = 180
0
8x = 180
0
x = 180
0:8
x = 22,50 − mniejszy kąt
3x = 3*22,5
0 =
67,50 − większy kąt
2 lis 18:18
olaf : czasem nie bedzie to tak ? CZY SPRAWDZI MI KTOŚ TO ZADANIE!
360/2=180
180/4=45
180−45=135
a=45
b=135
c=45
d=135
wtedy wychodzi mi po 180 czyli połowa trapezu równoramiennego
3 lis 07:38
Tomek: Dobrze masz olaf. Yht przybrał 180stopni zamiast 360
3 lis 07:48