płaszczyzna gaussa
Analiza: jak przedstawić na płaszczyźnie gaussa:
|(z2+4)/(z−2i)|≤2 arg( (x+yi)/(x−yi))=π
2 lis 18:10
PW: Wskazówka: z2+4 = (z−2i)(z+2i)
2 lis 18:35
Analiza: czyli zostaje mi |z+2i|≤2 a to jest okrąg o środku w punkcie (0,−2) ( szukane wartości to
wnętrze wraz z obręczą) a jak zabrać się za drugi warunek?
2 lis 18:54
PW: Zapisałeś w ten sposób iloraz
| | z | | z2 | | z2 | |
|
| = |
| = |
| |
| | z̵̵̅ | | zz̵̅ | | |z|2 | |
Mianownik jest liczbą rzeczywistą − nie ma wpływu na argument. Trzeba więc pokazać liczby, dla
których
arg(z
2) = π.
2 lis 19:46
Analiza: Pomyliłam się przy przepisywaniu, powinno być:
arg ( z̵̵̅ /z)=π
3 lis 07:54
PW: No to ten sam sposób: pomnożyć licznik i mianownik przez z̵̵̅ .
3 lis 08:47