Procenty %
Majka: W klasie Ia przeprowadzono ankietę z której wynika, że 40% uczniów posiada telefon komórkowy.
taką samą ankietę przeprowadzono w tej samej klasie po dwóch latach. okazało się wtedy, że aż
70% uczniów tej klasy posiada telefon komórkowy. Liczba osób ankietowanych w obu przypadkach
była taka sama. O ile procent wzrosła liczba uczniów posiadających telefon komórkowy? O ile
punktów procentowych wzrosła liczba uczniów posiadających telefon komórkowy?
Wybierz jedną odpowiedź:
o 75% i o 75 punktów procentowych
o 30% i o 30 punktów procentowych
o 75% i o 30 punktów procentowych
o 30% i o 75 punktów procentowych
PROSZĘ O POMOC <3
2 lis 17:54
Majka:
2 lis 18:01
kochanus_niepospolitus:
| | 70% − 40% | |
o |
| = 75% wzrosła liczba posiadaczy komórek |
| | 40% | |
o 70 − 40 = 30 punktów procentowych wzrosła liczba posiadaczy komórek
2 lis 18:01
Majka: Dziękuję
2 lis 18:02
yht:
punkty procentowe:
stan początkowy + x = stan końcowy
40 + x = 70
x = 30
30 pkt procentowych
procenty:
stan początkowy + x% * stan początkowy = stan końcowy
40 + x%*40 = 70
x%*40 = 70−40
x%*40 = 30
40x = 3000 |:40
x = 75
wzrost o 75 procent
zatem o 75% i o 30 punktów procentowych
2 lis 18:04