nierówność
kamil852: Rozwiąż nierówność
a) (x−4)√x+1 < 4−2x
b) √5x2+10x+1 ≥ 7−2x−x2
pomińmy dziedziny funkcji, nie wiem tylko jak rozwiązać samą nierówność, proszę o pomoc
2 lis 17:44
Adamm: b) 5x2+10x+1≥0
t=(x+1)2
√5t−4≥8−t
jeśli 8−t≤0 to rozwiązanie mięć będziemy
jeśli 8−t>0
5t−4≥64−16t+t2
0≥t2−21t+68
t∊[4; 8)
ostatecznie
t≥4
(x+1)2≥4
x+1≥2 lub x+1≤−2
x≥1 lub x≤−3
2 lis 17:50
kamil852: a ktoś umie pkt a?
2 lis 18:09
Kacper:
umie
2 lis 18:19
kamil852: a mogłby ktoś pomóc?
2 lis 18:38
kamil852: to byłby ktoś chętny?
3 lis 17:23
Mila:
1) D=<−1,∞)
2) x=−1
L=−5*0<6 =P nierówność spełniona dla x=−1
3) mnożymy obie strony przez √x+1≠0, √x+1>0 dla x∊(−1,∞)
(x−4)*(x+1)<(4−2x)*√x+1
3.1 )dla x≥4
Lewa jest dodatnia a prawa ujemna − brak rozwiązań w tym przedziale'
3.2) x∊(−1,2>
lewa ujemna , prawa nieujemna (≥0)
nierówność spełniona dla każdego x∊(−1,2>
3.3 x∊(2,4)
Próbuj dalej analizować znaki lewej i prawej strony, teraz muszę mieć przerwę,
po 20 dalej będę pomagać.
3 lis 19:46
Mila:
wracamy do pierwszej nierówności:
(x−4)*√x+1<−2*(x−2) /*(−1)
(4−x)*√x+1>2(x−2) /2 teraz obie strony są nieujemne dla x∊<2,4)
(4−x)2*(x+1)>4*(x−2)2⇔
x*(x2−11x+24)>0 i x∊<2,4)
x=0,x=3,x=8
x∊(0,3)∪(8,∞) i x∊<2,4)
x∊<2,3)
suma
<−1,3)
3 lis 20:43
Mila:
Kacper, pokaż swój sposób.
3 lis 21:30
Eta:
2sposób
zad2/
podstawienia √x+1=t, t≥0
x+1=t2 ⇒ x−4=t2−5 , 2−x=3−t2
(t2−5)*t<2(3−t2)⇒ t3+2t2−5t−6<0 ⇒(t+1)(t+3)(t−2)<0 i t≥0
t∊<0,2>
√x+1>0 i √x+1<4 ⇒ x∊<−1,3>
=========
3 lis 22:26
Eta:
Przedziały źle wpisałam
ma być t∊<0,2)
Odp: x∊<−1,3)
3 lis 22:32
Mila:
To znacznie lepszy sposób
3 lis 23:18
Mila:
3 lis 23:22
Eta:
Witam

I jeszcze widzę chochlika
coś mi ostatnio wzrok siada ..........za dużo siedzenia przed komputerem ..
√x+1>0 i
√x+1>
2
3 lis 23:28
Kacper:
Zapomniałem, ale widzę, że Eta podała "fajny" sposób
5 lis 16:24