Liczby zespolone, płaszczyzna Gaussa
Analiza: Jak przedstawić na płaszczyźnie Gaussa :
arg(iz4)=π |z|>1
rozpisałam |z| = √x2+y2>1
po podniesieniu do kwadratu mam x2+y2>1 i to jest wzór na okrąg o środku w punkcie (0,0)
i r=1 wiec na płaszczyźnie zaznaczam wszystko co jest poza tym okręgiem.
Nie mam pomysłu jak ruszyć ten pierwszy warunek.
2 lis 17:36
Adamm: jak mnożymy liczby zespolone, to argumenty dodajemy
π/2+4arg(z)=π+2kπ, k∊ℤ
arg(z)=π/8+kπ/2
arg(z)∊{π/8; 5π/8; 9π/8; 13π/8}
zaznaczasz sobie te 4 kąty na płaszczyźnie
rysunek to będą 2 proste bez punktu (0; 0)
2 lis 17:40
Analiza: nie wiem skąd się wzięła ta pierwsza linijka, to jest jakiś wzór?
arg(iz4)=π/2 +4arg(z)=π (dlaczego tak?)
2 lis 17:49