funkcja kwadratowa z wartością bezwzględną i parametrem m
Luiza: Dla jakich wartosci parametru m rownanie −x2 + (m−3)|x| = 0,25(m2 − 1)
nie ma rozwiązań?
|x|=t
−t2 + (m−3)t − 0,25m2 + 0,25 = 0 a≠0⇒m∊R
a) delta ujemna − wychodzi mi przedział m∊(5/3;∞)
b) delta dodatnia + dwa ujemne rozwiązania:
1)delta − przedział m∊(∞;5/3)
2)c/a>0⇒m∊(∞;−1)∪(1;∞)
3)−b/a<0⇒m∊(∞;3)
W odpowiedziach mam przedział z podpunktu 2). I tutaj pada pytanie − dlaczego? Skoro między
przykładem a i b zachodzi suma, a między 1, 2 i 3 iloczyn, to czy przedział końcowy nie
powinien być taki: m∊(∞;5/3)∪(5/3;∞)?
2 lis 17:24
Luiza: m∊(∞;−1)∪(5/3;∞) − pomyłka, przed znakiem zapytania ma być ten przedział
2 lis 17:26
Luiza: już rozwiązałam poprawnie
2 lis 17:47