z
zad: Rozwiąż:
a) równanie |x
2+5x+6|=|x+2| b) nierówność |x
2–9|≤8x
b)
|x
2−9|≤8x
x
2−9≥0
(x−3)(x+3)≥0
x
1≥3
x
2≥−3
x∊(−
∞,−3>∪<3,+
∞)
1 x∊(−
∞,−3>∪<3,+
∞)
x
2−9≤8x
x
2−8x−9≤0
Δ=100
√Δ=10
x∊<−1,9>
2 x∊(3,3)
−x
2+9≤8x
−x
2+9−8x≤0
Δ=100
√Δ=10
x∊(−
∞,−9>∪<1,+
∞)
czyli x∊ <1,9>
Chyba dobrze poproszę o zrobienie przykładu a.
2 lis 17:17
Adamm: a)
x2+5x+6=(x+2)(x+3)
|(x+2)(x+3)|=|x+2|
|x+2|*|x+3|=|x+2|
|x+2|=0 lub |x+3|=1
x=−1 lub x+3=1 lub x+3=−1
x=−1 lub x=−2 lub x=−4
2 lis 17:29
Adamm: b)
musi być x≥0
dla 0≤x≤3
9−x2≤8x
0≤x2+8x−9
0≤(x−1)(x+9)
1≤x≤3
dla x>3
x2−9≤8x
x2−8x−9≤0
(x−9)(x+1)≤0
9≥x>3
łącznie
x∊[1;9]
2 lis 17:32
zad: średnio rozumie twoje rozwiązanie możesz to rozpisać przedziałami
2 lis 17:44
zad: w a
2 lis 17:45
Eta:
@Adamm
w a/ x= −2 v x= −4 ( x=−1 ? skąd to?
2 lis 17:51
Adamm: x=−2 miało być, po prostu źle wpisałem
2 lis 17:53
Eta:
2 lis 17:53
zad: 1 (−
∞,2>
2 <2,3)
3 <3,+
∞)
2 lis 18:02