równanie macierzowe
Selene: Hej, mam do rozwiązania równanie macierzowe jednak nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Mógłby ktoś rozwiązać poniższe równanie przy okazji pisząc co w danej chwili się robi?
Pozdrawiam
|4,−3| |−3,−4|
|2, 2| i tą macierz *X=|−3,2 | i do macierzy +8*x
2 lis 16:29
kochanus_niepospolitus:
czyli masz równanie:
A*X = B + 8X
Tak
2 lis 16:39
Selene: Tak zgadza się.
2 lis 16:42
kochanus_niepospolitus:
AX = B + 8X
AX − 8X = B
(A−8)X = B
X = (A−8)−1*B
liczysz
2 lis 16:46
kochanus_niepospolitus:
macierze mają rozdzielność mnożenia względem dodawania/odejmowania
2 lis 16:46
Selene: Nie wiem, czy dobrze to rozumiem, ale zaczęłam liczyć tak. Obliczyłam wyznacznik z macierzy A.
detA=14, potem dopełnienie macierzy i wyszło |2,−2|. Potem transponowanie macierzy i wyszło
|3, 4|
|2,3|
|−2,4|. Dalej mam już policzyć z X = (A−8)−1*B?
2 lis 17:16