zamienić ciąg na ciąg rekurencyjny
zb1337: | | 2n | |
Przedstawić ciąg o wyrazie ogólnym Cn= |
| w postaci rekurencyjnej. |
| | (2n)! | |
Nie wiem zbytnio jak się do tego zabrać. Ktoś wytłumaczy ogólną metodę?
2 lis 16:23
2 lis 16:32
zb1337: można jakoś jaśniej? skąd to się wzięło?
2 lis 16:34
kochanus_niepospolitus:
| | 2n | | 2*2n−1 | | 2 | |
cn = |
| = |
| = |
| *cn−1 |
| | (2n)! | | (2(n−1))!*(2n−1)*(2n) | | (2n−1)*2n | |
2 lis 16:37
zb1337: a gdzie się podziała ta silnia (2(n−1))! ?
2 lis 16:50
kochanus_niepospolitus:
| | 2n−1 | |
cn−1 = |
| <−−−− patrzaj tutaj |
| | (2(n−1))! | |
2 lis 16:50
zb1337: | | 2*Cn | |
dziękuję  a oczywiście poprawnym będzie jak to zapiszę C n+1= |
| ? |
| | (2n−1)(2n) | |
2 lis 19:07
kochanus_niepospolitus:
a w życiu
| | 2 | |
cn+1 = |
| *Cn |
| | 2(n+1)*(2(n+1)) | |
2 lis 19:09
zb1337: Rozumiem, a poprawniejszym będzie zapis ciągu rekurencyjnego w ten 2 sposób z Cn+1?
Czy to bez znaczenia?
2 lis 19:20
kochanus_niepospolitus:
Bez znaczenia.
2 lis 19:22