Wykazać że równanie ma rozwiązanie w przedziale
Mariusz: Dzień dobry mam zadanie wykazać, że równanie 3x=3+x ma rozwiązanie w przedziale (0,1).
Rozwiązałem to tak że zdefiniowałem funkcję f(x)=: 3x−3−x.
Sprawdziłem granice lewo i prawostronne (0−,0+,1−,1+) żeby sprawdzić czy granice 0−,0+ są
sobie równe tak samo z 1−,1+. Z tego wywnioskowałem że funkcja jest ciągła w 0 i w 1 .
Następnie
z Tw. Darboux ustaliłem że f(0)*f(1)<0 (funkcja na krańcach przedziału ma różne znaki ). W
tedy
istnieje taki punkt c należący (0,1) ,że f(c)=0 .
I teraz moje pytanie czy to wszystko jest ok, czy o czymś nie zapomniałem i czy że można się
do czegoś
przyczepić.
2 lis 15:46
Jerzy:

Coś nie bardzo...
f(0) = 3
0 − 3 − 0 = −2
f(1) = 3
1 − 3 − 1 = −1
2 lis 15:51
kochanus_niepospolitus:
Funkcja f(x) jest sumą (różnicą) dwóch funkcji ciągłych, więc jest funkcją ciągłą.
Sprawdzenie ciągłości funkcji f(x) w punktach x=0 i x=1 nic Ci nie daje ... skąd wiesz, że nie
jest on nieciągła dla np. x = 0.5
2 lis 15:53
2 lis 15:58