Jak rozwiazac?
Sleed: Dane sa dwie urny.Pierwsza zawiera 2 kule biale i 3 czarne, w drugiej sa 4 biale i 1 czarna.
Z urny pierwszej wylosowano kule i wrzucono do urny drugiej. Nastepne losowanie zostalo
dokonane
z urny drugiej. Jakie jest prawdopodobienstwo ze w pierwszym losowaniu otrzymano kule biala
jesli
wiadomo ze w drugim otrzymano kule czarna?
2 lis 15:37
kochanus_niepospolitus:
Prawdopodobnieństwo warunkowe się kłania:
| | P(A∩B) | | | | 1 | |
P(A|B) = |
| = |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 6 | |
2 lis 15:41
Sleed: Chce tylko wspomniec ze mi rowniez wyszedl taki wynik a w odpowiedzi jest 0,25,
pytanie brzmi czy ta odpowiedz jest zla >?
2 lis 15:51
kochanus_niepospolitus:
Kuźwa ... źle zrobiłem

A −−− wylosowano białą za pierwszym razem
B −−− wylosowano czarną za drugim razem, a za pierwszym 'cokolwiek'
| | | | 2 | | 1 | |
P(A|B) = U{P(A∩B}}{P(B)} = |
| = |
| = |
| |
| | | | 2+6 | | 4 | |
2 lis 15:56
kochanus_niepospolitus:
A ja wcześniej rozwiązałem:
A −−− wylosowano czarną za drugim razem
B −−− wylosowano białą za pierwszym razem
Czyli obliczyłem: Jakie jest prawdopodbieństwo wylosowania kuli czarnej jeżeli wiemy, że w
pierwszym losowaniu wylosowano kulę białą.
2 lis 15:57
Sleed: Dobra dzieki
2 lis 15:58