Rachunek zbiorów
Ryś: Cześć, mam takie małe pytanko odnośnie zbiorów. Mam takie dwa zadanka:
1. A={2n:n∊N} i B={3n:n∊N} i wyznaczyć A∪B i A∩B.
2. A={5n:n∊N} i B={8n+2:n∊N} i wyznaczyć A∩B.
W pierwszym wypisałem sobie parę przypadków:
A={2,4,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,28,30,32,34,36,38,...}
B={3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,...}
Widzę, że co do A∩B to niektóre przypadki się powtarzają jak np. 6,12,18,24,30... Pytanie tylko
jak to zapisać?

I w drugim:
A={5,10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60,65,70,75,80,...}
B={10,18,26,42,58,66,74,82,90,98,...}
Ponawiam pytanie.
2 lis 14:45
wiesiu: Np. tak A∩B={6n:n∊N}
2 lis 14:48
Jerzy:
W drugim: A∩B = {8n+2:n∊N}
2 lis 15:02
wiesiu: Nie A∩B = {5n+1:n∊N}
2 lis 15:04
Ryś: Dlaczego w drugim A∩B={8n+2:n∊N}?
2 lis 15:04
wiesiu: Bo np. 18 ze zbioru B, nie będzie w zbiorze A
2 lis 15:04
wiesiu: Oczywiście zakładam że N\{0}
2 lis 15:05
Jerzy:
Dobrze miałeś.
2 lis 15:06
Ryś: Czyli w drugim powinno być {5n+1:n∊N}?
Z tego co zdążyłem wypisać to widzę, że np. 10 i 90 będą wspólne i coś mi tu nie pasuje w
zapisie.
2 lis 15:07
Jerzy:
Oczywiście pomyłka.
2 lis 15:07
Jerzy:
W drugim ma być: A∩B = {8*(5n+1) ; n∊N}
2 lis 15:11
Jerzy:
Drobna korekta: {8*(5n+1)+2 ; n∊N}
2 lis 15:12
Jerzy:
Już blisko, ale gubimy 10 , którą mozna dopisać.
8*(5*1+1) + 2 = 50
8*(5*2+1) + 2 = 90
2 lis 15:16
wiesiu: {8*(5(n−1)+1)+2 ; n∊N}
Tak będziesz już miał 10
2 lis 15:21
Jerzy:
Prościej: A∩B = {8*(5n+1) + 2:n∊N++{0}}
2 lis 15:26
Ryś: Dzięki! A jak zapisać A∪B w tym pierwszym?
2 lis 15:29
wiesiu: Po przemyśleniu może być też tak: A∩B={40n−30:n∊N\{0}}
A∪B={2n ∨ 3n:n∊N}
2 lis 15:34