Stężenia
Monia: Do 1,5 kg wody wlano 2,5 kg kwasu siarkowego o stężeniu 60 % . Jakie jest stężenie procentowe
otrzymanego kwasu?
30 sty 11:36
ORZEŁ: 1,5*0%+2,5*60%= 4*x%
2,5* 0,6= 4x
37,5% =x
30 sty 11:41
Monia: chyba coś nie tak tobie wyszlo
31 sty 15:02
Godzio:
jest dobrze

można to chemicznie sprawdzić
wyznaczamy ilość kwasu w roztworze 60%
| | Cp*mr | | 60% * 2,5 | |
ms = |
| = |
| = 1,5 kg
|
| | 100% | | 100% | |
| | ms1 | | 1,5 | |
Cp1= |
| * 100% = |
| * 100% = 37,5 % |
| | mr1 | | 4 | |
31 sty 15:06
Mateusz: Korzystamy z reguły mieszanin ktora mowi ze po zmieszaniu jednostek wagowych lub
objętosciowych(dotyczy stężenia molowego) roztworu o stężeniu A oraz b jednostek wagowych
lub
objętościowych roztworu o stężeniu B otrzymuje się a+b jednostek wagowych lub objętościowych
nowego roztworu o stężeniu C czyli a*A +b*B = (a+b)*C stąd tez wynika proporcja
31 sty 15:07
Mateusz: Mozna tez tak jak Godzio tylko ze to nieco dłuższa droga
31 sty 15:10
Eta:

najprostszy sposób
| | 150 | |
1,5*0 +2,5*60 = p% *4 => p%= |
| = 37,5% |
| | 4 | |
31 sty 15:25
Monia: Dzięki za wyjaśnienie, już to rozumiem
31 sty 15:34