granica ciągu
nieczający: Czy ktoś mógłby łopatologicznie wyjaśnić jak policzyć granicę tego ciągu?
2 lis 14:28
Jerzy:
Podzielic licznik i mianownik przez 4n
2 lis 14:30
nieczający: Czyli mianownik dąży do 0? Co teraz?
2 lis 14:33
'Leszek: Przy takim dzieleniu w przejsciu do granicy w mianowniku →0,
lepiej podzielic licznik i mianownik przez 3n wowczas przy przejciu do granicy w mianowniku
bedzie →1 , zas licznik → ∞ , calosc → ∞
2 lis 14:34
wiesiu: W tej granicy na pierwszy rzut oka widać że dąży do nieskończoności
2 lis 14:34
'Leszek: Ale to trzeba pokazac , a nie "widziec"
2 lis 14:37
Jerzy:
Lepiej
Leszku , to pojęcie względne.
| | 1 + 1/4n + 3*(3/4)n | | 1 | |
= limn→∞ |
| = [ |
| ] = +∞ |
| | 2*(1/2)n + (3/4)n | | 0 | |
2 lis 14:37
Mila:
Ja rozwiązuję, jak podaje
Leszek − nie lubię zera w mianowniku.
2 lis 15:45