nierówność z wartością bezwzględną
nieczający: Jak rozwiązać taką nierówność?
| |coś|+|coś| | > coś
Gdyby te moduły nie były w innym module, to bym wiedział, a tak nie wiem jak to zrobić
2 lis 13:24
karty do gry : | |coś| + |coś| | = |coś| + |coś|
2 lis 13:24
nieczający: Czyli normalnie na przedziałach, tak jakby tez zewnętrznej wartości bezwzględnej nie było?
2 lis 13:26
karty do gry : no skoro musisz na przedziałach to proszę bardzo.
Zewnętrzna wartość bezwzględna jest zbędna.
2 lis 13:34
nieczający: a czy takie coś jest również prawdziwe?
| |coś| − |coś| | = |coś| − |coś|
| |coś| * |coś| | = |coś| * |coś|
2 lis 13:36
karty do gry : no tak.
0 = 0 .
2 lis 13:38
Adamm: ||x|−|y||=|x|−|y|
w ogólności nie zachodzi
bo |x|−|y| może być ujemne
||x|*|y||=|x|*|y| zachodzi
2 lis 13:54
karty do gry : ale już
| |x| − |x| | = |x| − |x|
zachodzi.
2 lis 13:56