Równania
Monia: Napisz równanie okręgu o środku S = (−1,−2) przechodzącego przez punkt P= ( 3,−4)
30 sty 11:33
ORZEŁ: narysuj te punkty na układzie współrzędnych i odczytaj długosć promienia
potem zobacz jak wygląda postac ogólna okręgu
30 sty 11:43
Monia: próbowałam i jakoś niezbyt mi to wychodziło...
31 sty 14:56
Godzio:
masz wzór :
(x−xs)2 + (y−ys) = r2
masz dane z środka okręgu : xs = −1 ys=−2
i z danego punktu: x=3 y=−4
podstaw wszystko i wylicz promień a następnie zapisz równanie okręgu
31 sty 15:11
Monia: Zrozumiałam i zrobiłam, dzięki
31 sty 16:05