matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo lucjan: Samolot i geny prawdopodobenstwo 1. 4−silnikowy samolot moze dzialac z przynajmniej 2 silnikami dzialajacymi, prawodpodobienstwo ze silnik zawiedzie jest takie samo dla kazdego silnika i wynosi q. jakie jest prawdopodobienstwo ze samolot bedzie latac? chcialem to zrobic na odwrot czyli: 1− P(ze samolot nie dziala) samolot nie dziala kiedy mamy 1 sukces i 3 porazki lub same porazki: (1−q)q3 +q4 czyli prawdopodobienstwo ze samolot poleci = 1−[(1−q)q3+q4] prawdopodobienstwo genow, gen jest zapisywany od rodzicow w sposob losowy, gen rr odpowiada za brazowe oczy, gen dd odpowiada za niebieskie, a rd to hybryda. Dwoje rodzicow bedacych hybrydami ma 4 dzieci, jakie jest prawdopodobienstwo ze 2 z 4 dzieci maja gen rr? pamietam ze z biologii robiliscmy to jakos tak: krzyzowanie rodzicow rd x rd = rr, rd, dr, dd − wszystkie mozliwe opcje krzyzowania, stad widze ze prawdopodobienstwo ze bedzie niebieskookie=prawdopodobienstwo ze bedzie brazowookie=1/4 prawdopodobienstwo ze dziecko bedzie hybryda= 1/2 (razem 1) wiec w tym zadaniu: 1/4 x 1/4 x 3/4 x 3/4 = 9/256, zgadza sie? prosilbym zebyscie mnie poprawili jesli sie myle
2 lis 12:10
kochanus_niepospolitus: 1) prawie: 1 − [ 4(1−q)*q3 + q4] albo jak wolisz: (1−q)4 + 4(1−q)3*q
2 lis 12:33
kochanus_niepospolitus: 2) ten sam błąd co wcześniej:
 1 3 
(4!)/(2!)*(

)2*(

)2
 4 4 
2 lis 12:34
kochanus_niepospolitus: w obu przypadkach masz schemat Bernulliego
2 lis 12:34
lucjan: dziekuje!
2 lis 12:57
lucjan: przepraszam, moglbys mi to wytlumaczyc bardziej lopatologicznie? powiedz mi dlaczego to co zapisalem jest zle, czego nie policzylem w tym wypadku (przyklady)
2 lis 13:40
lucjan: .
2 lis 21:10
kochanus_niepospolitus: Czemu źle ... bo w tym pierwszym zadaniu nie uwzględniłeś 'kolejności' (czyli które z czterech silników może paść). W drugim analogicznie ... nie policzyłeś które z czwórki dzieci będą miały niebieskie oczy. KOLEJNOŚĆ JEST ISTOTNA
2 lis 21:26