prawdopodobienstwo
lucjan: Samolot i geny prawdopodobenstwo
1. 4−silnikowy samolot moze dzialac z przynajmniej 2 silnikami dzialajacymi, prawodpodobienstwo
ze
silnik zawiedzie jest takie samo dla kazdego silnika i wynosi q. jakie jest prawdopodobienstwo
ze samolot
bedzie latac?
chcialem to zrobic na odwrot czyli: 1− P(ze samolot nie dziala)
samolot nie dziala kiedy mamy 1 sukces i 3 porazki lub same porazki: (1−q)q3 +q4
czyli prawdopodobienstwo ze samolot poleci = 1−[(1−q)q3+q4]
prawdopodobienstwo genow,
gen jest zapisywany od rodzicow w sposob losowy, gen rr odpowiada za brazowe oczy, gen dd
odpowiada
za niebieskie, a rd to hybryda. Dwoje rodzicow bedacych hybrydami ma 4 dzieci, jakie jest
prawdopodobienstwo ze 2 z 4 dzieci maja gen rr?
pamietam ze z biologii robiliscmy to jakos tak:
krzyzowanie rodzicow rd x rd = rr, rd, dr, dd − wszystkie mozliwe opcje krzyzowania, stad widze
ze
prawdopodobienstwo ze bedzie niebieskookie=prawdopodobienstwo ze bedzie brazowookie=1/4
prawdopodobienstwo ze dziecko bedzie hybryda= 1/2
(razem 1)
wiec w tym zadaniu: 1/4 x 1/4 x 3/4 x 3/4 = 9/256, zgadza sie?
prosilbym zebyscie mnie poprawili jesli sie myle
2 lis 12:10
kochanus_niepospolitus:
1)
prawie:
1 − [ 4(1−q)*q3 + q4]
albo jak wolisz:
(1−q)4 + 4(1−q)3*q
2 lis 12:33
kochanus_niepospolitus:
2) ten sam błąd co wcześniej:
| | 1 | | 3 | |
(4!)/(2!)*( |
| )2*( |
| )2 |
| | 4 | | 4 | |
2 lis 12:34
kochanus_niepospolitus:
w obu przypadkach masz schemat Bernulliego
2 lis 12:34
lucjan: dziekuje!
2 lis 12:57
lucjan: przepraszam, moglbys mi to wytlumaczyc bardziej lopatologicznie? powiedz mi dlaczego to co
zapisalem
jest zle, czego nie policzylem w tym wypadku (przyklady)
2 lis 13:40
lucjan: .
2 lis 21:10
kochanus_niepospolitus:
Czemu źle ... bo w tym pierwszym zadaniu nie uwzględniłeś 'kolejności' (czyli które z czterech
silników może paść).
W drugim analogicznie ... nie policzyłeś które z czwórki dzieci będą miały niebieskie oczy.
KOLEJNOŚĆ JEST ISTOTNA
2 lis 21:26