równanie w zbiorze liczb zespolonych
dy: Rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych:
z
2 + i = 0
To będzie miało rozwiązanie wgl?
A taki przykład:
| | π | |
arg(z−1) = arg(z+1) + |
| |
| | 4 | |
2 lis 12:00
PW: W ogóle tak, liczby zespolone po to powstały, żeby każde równanie wielomianowe miało
rozwiązanie.
Procedura wygląda tak:
z2 = −i,
cyli szukamy pierwiastków drugiego stopnia z liczby (−i). W tym celu trzeba ją przedstawić w
postaci trygonometrycznej i skorzystać z wzorów de Moivre'a.
2 lis 12:07
dy: czyli pierwiastki w pierwszym to:
2 lis 12:17
PW: Tak. Zrobiłeś wzorami de Moivre'a, czy "sprytnym sposobem"?
2 lis 12:21
dy: w tym drugim:
Tak będzie ok? Co dalej zrobić? Mogę podstawić chyba x + yi, ale nie wiem co to da, bo nie wiem
jakie warunki postawić
2 lis 12:21
dy: Narysowałem to w płaszczyźnie zespolonej (w sumie to nie wiem po co), zapisałem moduł, potem
podstawiałem do wzoru na pierwiastki z liczby zespolonej.
2 lis 12:23
PW: Dobrze (mówię o pierwszym).
Sprytny sposób mógł polegać na osobistej znajomości z pewną liczbą. Wiemy, że
(1−i)
2 = −2i,
a więc
Rozwiązujemy równanie
a to jest oczywiste
2 lis 12:48
dy: Potrafi ktoś zrobić to drugie?
2 lis 13:18
Mila: Odp to x<0 i y= 0
2 lis 14:25