Delta - obliczanie.
buniaczek: Zacięłam się przy wyznaczaniu a,b i c z tego równania: −6x−13−2x
2 = 0
Mógłby ktoś mi napisać ile powinny wynosić?
2 lis 11:42
karty do gry : 2x2 + 6x + 13 = 0
2 lis 11:43
PW: Mateńko, zmienili kolejność i już wymiękasz?
2 lis 11:44
buniaczek: Dziękuję, a mogłabym prosić o wyjaśnienie dlaczego tak ma być?
2 lis 11:45
buniaczek: No właśnie staram się nie wymiękać i liczę dalej
2 lis 11:45
karty do gry : ja nie wiem co tu wyjaśniać.
Równania możesz mnożyć stronami, a z przemienności dodawania możesz zamieniać składniki ze
sobą.
2 lis 11:46
PW: Z całą powagą wyjaśniam:
Teoria prowadząca do powstania wzorów na miejsca zerowe funkcji kwadratowej za pomocą wyróżnika
Δ powstała przy założeniu, że rozpatrujemy funkcję zapisaną w postaci
ax2 + bx + c
(współczynnik a stoi pry x2, współczynnik b stoi przy x, a współczynnik c jest
wyrazem wolnym − nie ma przy nim x).
2 lis 11:56
buniaczek: Wiem jak wygląda ten wzór, po prostu zgubiły mnie znaki w tym równaniu − nie wiedziałam czy
mogę o nich 'zapomnieć' i wpisać je tj wyżej mi pokazaliście, czy mam z tymi znakami
przepisywać.
2 lis 12:01
PW: Nie "zapomnieć", ino skorzystać z faktu, że
−u=0 ⇔ u=0.
2 lis 12:03
buniaczek: Dziękuję za wyjaśnienie.
2 lis 12:06