matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dzielenie liczb zepsolonych
Paweł666:
Cześć. Może mi ktoś wytłumaczyć co robię źle? Wynik powinien wyjść 1+j. J to jednostka urojona
1+3j
więc wykonuje dzielenie:
1+2j
1+3j
1−2j
1−2j+3j−6j
2
1+j+6
*
=
=
1+2j
1−2j
1
2
−(2j)
2
5
przecież z tego nie wyjdzie 1+j.
2 lis 11:37
Adamm:
nic nie robisz źle
2 lis 11:38
Paweł666:
Już dotarłem do błędu minusa zapomniałem dopisać. Ale dzięki
2 lis 11:39
kochanus_niepospolitus:
i
i − 2i
2
2 + i
1 +
= 1 +
= 1 +
1+2i
1 − (2i)
2
5
2 lis 11:40
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick