prawodpoobiesntwo
lucjan: prawdopodobienstwo genow,
gen jest zapisywany od rodzicow w sposob losowy, gen rr odpowiada za brazowe oczy, gen dd
odpowiada
za niebieskie, a rd to hybryda. Dwoje rodzicow bedacych hybrydami ma 4 dzieci, jakie jest
prawdopodobienstwo ze 2 z 4 dzieci maja gen rr?
pamietam ze z biologii robiliscmy to jakos tak:
krzyzowanie rodzicow rd x rd = rr, rd, dr, dd − wszystkie mozliwe opcje krzyzowania, stad widze
ze
prawdopodobienstwo ze bedzie niebieskookie=prawdopodobienstwo ze bedzie brazowookie=1/4
prawdopodobienstwo ze dziecko bedzie hybryda= 1/2
(razem 1)
wiec w tym zadaniu: 1/4 x 1/4 x 3/4 x 3/4 = 9/256, zgadza sie?
2 lis 11:12