Czy moge tak zalozyc
Olis: Czy mając dane ze granica ciągu an wynosi a moge założyć że a1 dąży do a , a2 dąży do a itd?
2 lis 10:47
PW: Mo nie, każda z liczb a1, a2, a3... jest stała, o całym ciągu można powiedzieć, że ma
granicę a, co oznacza, że wyrazy an są tak bliskie a jak tylko chcemy (poza
skończoną liczbą początkowych wyrazów).
2 lis 10:53
Jerzy:
Wyraz ciągu to liczba,więc do niczego nie dąży.
2 lis 10:54
Olis: Zatem jak inaczej można rozwiązać zadanie znaleźć granice ciągu bn= an/3 + an+1/ 32 + ... +
a1/ 3n gdzie ciąg an dąży do a
2 lis 10:59
Jerzy:
Policz granice geomeyrycznego i pomnoz przez a.
2 lis 11:07
Olis: A to nie jest to samo jakbym zakładała że a1 itd dazy do a?
2 lis 11:13
Jerzy:
Teraz widze, ze to co napisalem , jest żle.
2 lis 11:16
Olis: Kompletnie nw jak można inaczej to rozwiazac
2 lis 11:21
Adamm: ale jak ten ciąg wygląda...
2 lis 11:35
Olis: W zadaniu nie ma nic podane
2 lis 11:39
Adamm: jak ten ciąg bn wygląda
2 lis 11:39
Adamm: | | an | | an−1 | | a1 | |
bn= |
| + |
| +...+ |
| |
| | 3 | | 32 | | 3n | |
?
2 lis 11:42
Adamm: x
n=a
1+3a
2+...+3
n−1a
n
y
n=3
n→
∞ oraz y
n<y
n+1
| xn+1−xn | | an+1 | |
| = |
| → a/2 |
| yn+1−yn | | 2 | |
z tw. Stolza
b
n → a/2
2 lis 11:46
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... to nie jest źle
Należy zauważyć, że skoro ciąg a
n jest zbieżny do granicy 'a', to istnieje tylko skończona
liczba elementów tegoż ciągu takich, że a
j ∉ (a − ε , a + ε)
ciąg:
| | 1 | |
natomiast ciąg bn będzie dążył do a* |
| |
| | 2 | |
bo tylko skończona liczba wyrazów ciągu a
n jest poza tamtymi widełkami, a te wyrazy będą
dzielone przez nieskończenie duże 3
n.
2 lis 11:48