Liczba rozwiązań
Ads: Ile wynosi liczba takich rozwiązań równania 260/x + 210/y=1, że obydwie liczby x i y są
całkowite i dodatnie?
2 lis 08:22
'Leszek: | | 210*260 | |
Przeksztalc rownanie do postaci : y = |
| +210 |
| | x−260 | |
Wowczas x−260 musi byc podzielnikiem licznika czyli liczby 210*260
Czyli : x−260 = 2, lub = 3 , lub = 5 , lub = 7 , lub = 13
2 lis 08:42
Jerzy:
Czemu: x − 260 nie może być równe: 4 , 10 , 20 , 21 , .... itd ?
2 lis 08:48
'Leszek: Witam Jerzy , moze byc itd......, pokazalem tylko sposob rozwiazania , a nie cale rozwiazanie !
2 lis 08:50
Jerzy:
Wtaj , OK
2 lis 08:51
Ads: A jak zostało przekształcone to równanie?
2 lis 09:10
'Leszek: | 210 | | 260 | | 210 | | x−260 | |
| = 1− |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ y*(x−260 ) = 210*x ⇔ |
| y | | x | | y | | x | |
| | 210*x | | 210*260 | |
⇔y = |
| ⇒y= |
| + 210 , ( postac kanoniczna wyrazenia wymiernego) |
| | x−260 | | x−260 | |
2 lis 10:12