Granica funkcji
Mariusz: Dobry wieczór mam zadanko na obliczalnie granicy lim n→∞ (5n/(5n+2))n. Wiem jak to obliczyć
wychodzi 1/(e2/5). W pewnym momencie kiedy to obliczam limes "wskakuje do potęgi". Problem
pojawia się wtedy kiedy nauczyciel zapyta mnie a dlaczego tak. Wydaje mi się że z ciągłości
funkcji
pytanie jak to udowodnić (wiem że funkcja wykładnicza jest ciągła w całej swojej dziedzinie).
1 lis 23:12
5-latek: Piszsesz o funkcji a liczysz granice ciagu
Chociaz ciag to tez funkcja N→R ale czy ciagla ?
1 lis 23:23
Jerzy:
To granica ciągu i ciągłość nie ma tu nic do rzeczy.
2 lis 10:00
'Leszek: @Mariusz , skorzystaj z twierdzenia :
lim ( 1+an)(1/an) = e , dla n→∞ , gdy lim an = 0 , dla n→∞
Otrzymasz wowczas wynik lim = e(−2/5)
2 lis 10:17