z
zad: 1 | |
| x2 – (m + 1)x + m2 + 3m + 2 = 0 |
2 | |
ma dwa różne rozwiązania ujemne.
1 lis 23:07
Jack: A noze tak tresc zadania?
1 lis 23:08
zad: nie ma więcej
1 lis 23:10
5-latek:
1 lis 23:11
Eta:
Parametr "m" musi spełniać układ warunków:
1/ Δ>0
i 2/ x1+x2<0 ⇒ −b/a<0
i 3/ x1*x2>0 ⇒c/a>0
1 lis 23:24
zad: 1
Δ>0
| 1 | |
Δ=(m+1)2−4*1 |
| *(m2+3m+2) |
| 2 | |
m
2+2m+1−2m
2−6m−4>0
−m
2−4m−3>0
(−4)
2−4*(−1)*(−3)>0
4>0
m∊(−3,−1)
2
x
1+x
2<0
2m+2<0
m<−1
3
x
1*x
2>0
2m
2+6m+4>0 /2
m
2+3m+2>0
Δ=3
2−4*1*2
Δ=1
m∊(−
∞,−2)∪(−1,+
∞)
m∊(−3,−2)
Sprawdzi ktos
2 lis 13:56
zad:
2 lis 14:52
Eta:
ok
2 lis 14:53
zad: m∊(−3,−2) to tez
2 lis 14:59
Eta:

1/ Δ>0 ⇒m
2+4m+3<0 ⇒ (m+3)(m+1)<0 ⇒
m∊(−3,−1)
2/ 2(m+1)<0 ⇒
m∊(−∞, −1)
3/ 2(m
2+3m+2)>0 ⇒ (m+2)(m+1)>0 ⇒
m∊(−∞,−2)U(−1,∞)
wybierając część wspólną 1/ i 2/ i 3/
Odp: parametr m∊(−3,−2)
=========
P.S ....... który zapis rozwiązania bardzie Ci się podoba ?
chyba nie Twój
"rozlazły" 
Na przyszłość podawaj rozwiązania w bardziej
elegancki sposób (jak podałam
Powodzenia
2 lis 15:08
PW: A lepszego nicku niż "zad" nie mogłeś przyjąć?
2 lis 15:08
Eta:
Nick krótki:
zad.
a rozwiązanie ........................ rozlazłe
2 lis 15:10
Eta:
@
PW
"zad" jest bardzo ważną częścią ......

Pozdrawiam
2 lis 15:13
zad:

Naszkicuj wykres funkcji f(x) = –x · |x – 2|
−określ maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f
−określ, dla jakiej wartości parametru m równanie f(x) = m ma trzy rozwiązania
−podaj rozwiązanie nierówności f(x) > –1
1
f(x)=−x*|x−2|
x≥2
f(x)=−x(x−2)=−x
2+2x (czerwona)
x<2
f(x)=−x(−x+2)=x
2−2x(czarna)
f(x)=−x
2+2x
f(0)=0
f(1)=−(1)
2+2*1=1
f(2)=−(2)
2+2*2=0
określ maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f
f(x)↗ (−
∞,1)∪(2,+
∞)
f(x)↘ (1,2)
określ, dla jakiej wartości parametru m równanie f(x) = m ma trzy rozwiązania nie wiem jak

podaj rozwiązanie nierówności f(x) > –1
f(x)>−1
−x*|x−2|>−1
−x
2+2x>−1 ∪ x
2−2x<1
−x
2+2x+1>0 x
2−2x−1<0
Δ=2
2−4*(−1)*1 (x−1)
2<0
Δ=8 (x−1)(x+1)<0
√Δ=2
√2 x
1<1 x
2<−1
| 2−2√2 | |
x1= |
| =√2−1 x∊(−1,1) |
| −2 | |
x∊(−
√2−1,
√2−1)
x∊(−1,
√2−1)
dobre to
2 lis 16:08
zad:
2 lis 16:38
zad:
2 lis 18:28
kochanus_niepospolitus:
błędy już na samym początku:
Pkt 1

dlaczego f(x) = x
2−2x masz narysowaną jako (część) paraboli z ramionami skierowanymi do
dołu

A f(x) =
−x
2+2x ma ramiona skierowane do góry
2 lis 18:31
kochanus_niepospolitus:
2 lis 18:31
kochanus_niepospolitus:
2 lis 18:32
Eta:

1/ dla x ≥2 część paraboli
y= −x
2+2x
2/ dla x<0 część paraboli
y=x
2−2x
f(x)
Wykres u Ciebie nie jest poprawny
Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji f(x)
f(x) rośnie ⇔ x∊<1,2>
f(x) maleje ⇔ x∊(−
∞,1> U<2,
∞)
f(x)=m ma 3 rozwiązania ⇔ m∊(−1,0)
f(x)>−1 ⇔ x∊(−
∞,0)U (0,2> ( po czerwonej paraboli od lewej do miejsca zerowego 2
i bez x=0
oraz −x
2+2x>−1 ⇒ x
2−2x−1<0 dla x∊<2, 1+
√2>
Odp: f(x)>−1 ⇔ x∊(−
∞,0) U (0, 1+
√2>
==============================
2 lis 18:55