Rzucono 4 razy symetryczną monetą. Oblicz wariancję liczby wyrzuconych orłów
Jabur: Rzucono 20 razy symetryczną monetą. Oblicz wariancję liczby wyrzuconych orłów
1 lis 21:10
Jabur: chodzi mi o 20 .
1 lis 21:15
Mila:
x
i 0 1 2 3 4 5...........
============================
| | 1 | | | | | |
pi |
| |
| |
| ............. |
| | 220 | | 220 | | 220 | |
=============================
| | | | | |
liczysz dalej tak samo, od pewnego miejsca będą się wyniki powtarzać bo | = | |
| | | |
δ
2= ∑x
i*pi
| | 1 | | | | | | 1 | |
δ2=0* |
| +1* |
| +2* |
| +...+20* |
| = |
| | 220 | | 220 | | 220 | | 220 | |
| | 1 | |
wyłączyć |
| i dalej poradzisz sobie |
| | 220 | |
1 lis 22:19