Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych. rozwiązania zapisz w postaci kanon
Koala: Rozwiąż równania w zbiorze liczb zespolonych (rozwiązania zapisz w postaci kanonicznej).
Rozpisze ktoś jak to zrobić?
a) 2iz+1=z−1
b) (z+2−1) (z2 +2iz+2)=0
1 lis 20:51
5-latek: A jak wyglada postac kanoniczna liczby zespolonej ?
1 lis 20:56
Adamm: kanoniczna to chyba tak
a+b*i
1 lis 20:56
Adamm: polecenie ma sens, bo w pierwszym przykładzie będzie trzeba usuwać "niewymierność"
z mianownika
1 lis 20:58
5-latek: Adamm wiem ze jest algebraiczna wylkdnicza trygonometryczna
Moze teraz wprowadzili taka postac . Nie wiem . Przepraszam
1 lis 20:58
1 lis 21:00
5-latek: No tak Adamm ale to powinien wyjasnic Koala
1 lis 21:02
Koala: no tak według tego linka to powinno wyglądać tak z=a+ib
1 lis 21:04
Koala: gdzie a to część rzeczywista a b to część urojona
1 lis 21:05
Koala: no ale według odpowiedzi do tego zadania to przykład a powinien wyglądać tak
1 lis 21:08
Koala: I nie wiem jak do tego dojść
1 lis 21:09
Adamm: 2iz+1=z−1
(2i−1)z=−2
| | 2 | |
z= |
| (podzieliłem i pomnożyłem licznik i mianownik przez −1) |
| | 1−2i | |
i teraz przez sprzężenie
| | 2*(1+2i) | | 2*(1+2i) | | 2 | | 4 | |
z= |
| = |
| = |
| + |
| i |
| | (1−2i)(1+2i) | | 12+22 | | 5 | | 5 | |
1 lis 21:12
Adamm: błąd w odpowiedzi/źle przepisany przykład
1 lis 21:12
5-latek: b) z=−1
lub z
2+2iz+2=0
Δ= −4−8=−12
√−12= i
√12= i2
√3
to z
2 sprzezony wiec = −i+
√3i
proszs esprzwdzic czy dobrze zrobilem
1 lis 21:25
Koala: no źle przepisałem powinno być 2iz+1=z−i
1 lis 21:25
Koala: drugie okok

dzięki
1 lis 21:32
5-latek: Wiesz nie wierze zeby autor zadania sprawdzal czy student umie odjac 2 od 1
1 lis 21:34
Mila: z=x+iy, x,y∊R
2iz+1=z−i
2i*(x+iy)+1=x+iy−i
2xi −2y+1−x−iy+i=0
(−x−2y+1)+i*(2x−y+1)=0
−x−2y+1=0 /*2
2x−y+1=0
−−−−−−−−
−2x−4y=−2
2x−y=−1
−−−−−−−−−−
−5y=−3
1 lis 22:01