Równanie prostych z parametrem m
Patrycja: Dla jakich wartości parametru m proste (m+1)x − my − 4 = 0 i 3x + (2−m)y − 6m = 0 przecinają
się w punkcie leżącym na osi OX?
Zacząłem rozwiązywać zadanie w ten sposób:
(m+1)x − my = 4 ∧ 3x + (2−m)y = 6m
W≠0 ⋀ W
x=0
W = (m+1)(2−m) − 3(−m) = −m
2+4m+2
W
x = 4(2−m) − 6m(−m) = −6m
2−4m+8
Teraz, gdy wstawiam to do założeń wychodzą mi z trójmianu cuda... Wskaże ktoś gdzie robię błąd
lub pokieruje dalej?
1 lis 20:31
Jerzy:
Jaką rzędną ma punkt przecięcia ?
1 lis 20:33
Adamm: y=0
(m+1)x−4=0, 3x−6m=0
m≠−1
4=2m(m+1)
0=m
2+m−2
m=1 lub m=−2
1 lis 20:38
Jerzy:
Daj
Adamm szansę młodzieży, ona się uczy
1 lis 20:40
Patrycja: Dziękuję Panowie, na początku też rozpisałam sobie punkt przecięcia jako (X; 0), ale uznałam,
że wyznaczniki będą lepsze..
1 lis 20:42
Jerzy:
NIe utrudniaj sobie życia
1 lis 20:42
5-latek: I nie pisz zaczalem tylko zaczelam
1 lis 20:43
Adamm: transwestyci też istnieją pięciolatku
1 lis 20:45
5-latek:
1 lis 20:47