3 zadania
ASIA: bardzo wazne.. wiem ze was mecze

1) Rozwiąż równanie logarytmiczne log10
2 − 2log10
3=1.
Pamiętaj o założeniach.
( ja na tej kartce mam napisane tak log x
2−2log3=1 ale pod tym mam wpisane na tej kserówce 10
pod 1 i 2 logarytmem dlatego te rownanie przed nawiasem napisalam w takiej formie z tymi
"10")
__________________________________________________________________________
2) wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x)=
√x−3x2
__________________________________________________________________________
3)Dane są zbiory: A={x∊R: |x| ≤5} oraz B={x∊R: |x| >3}
Przedstaw je za pomocą przedziałów na osi liczbowej a następnie wyznacz ich część wspólną,
sumę i różnicę.
30 sty 10:52
ASIA: prosze pomozcie

naprawde nie daje z tym rady

a zostaly mi tylko te 3 zadania z 15
30 sty 11:06
Tomek: pomoge cos jak dam rade
30 sty 11:13
Tomek: 2.dziedzina
x−3x2≥0
wyciagam x przed nawias
−x(3x−1)
−x=0 3x−1=0
x=0 x=1/3
Dziedzina x nalezy do R\{0,1/3}
30 sty 11:16
Tomek: 1
2log10−6log10=1
30 sty 11:20
30 sty 11:23
ASIA: nie rozumiem tych logarytmów
30 sty 11:23
30 sty 11:23
Tomek: masz strone zobacz
30 sty 11:24
Tomek: a ktora klsa jak mozna wiedziec
30 sty 11:24
Tomek: czego nie rozumiesz w zad 3
30 sty 11:24
ASIA: 1 liceum
30 sty 11:25
ASIA: nie potrafie zaznaczyc na osii bo to chyba tam jeszcze trzeba wyliczyc nie?
30 sty 11:25
Tomek: logarytmy masz w 1 klasie

?!
30 sty 11:25
Tomek: a zaznacz mi na osi 3≤x i np 5>x
30 sty 11:26
Tomek: takie cos potrafisz nie
30 sty 11:27
ASIA: teraz to juz calkiem nie rozumiem juz dzisiaj 15 zadan zrobilam i poprostu juz nie mysle
trzezwo wszystko mi sie miesza i wszystko wydaje mi sie za skomplikowane
30 sty 11:30
Tomek: to daj sobie spokuj dzis jutro zrobisz

,lub sprobuj za jakies 3−4 h
30 sty 11:31
ASIA: a nie moglbys mi tego calego napisac? prosze bo musze to zaniesc do szkoly dzisiaj

a wiem
ze sobie z tym nie poradze
30 sty 11:33
Tomek: dzisiaj ? w sobote;>
30 sty 11:35
ORZEŁ: Zad1
2 log 10
3=log 10
6
potem masz róznice wielomianów wiec bedzie iloraz. Dalej pewnie już wiesz

Zad 2
x−3x
2≥0
3x
2−x≤0
x(3x−1)≤0
x=0 lub x=1/3
rysujemy parabole z ramionami do góry i odczytujemy przedział
Zad 3
|x|≤5
−5≤x≤5 zaznacz taki przedział,
B będzie podobnie
30 sty 11:38
Tomek:

to ja zrobie IxI>3
wiec rozbijasz to na dwa przedzialy takie ze
x>3 i x<−3
rysujesz
30 sty 11:44
Tomek: masz przedzial x nalezy (−∞,−3) suma (3,∞)
30 sty 11:44
Tomek: chyba wyznaczyc wspolna czesc umiesz?
30 sty 11:45
Tomek: mam nadzieje ze pomyslki u mnei nei ma heh
30 sty 11:46
Tomek: cholera xD
30 sty 11:48