sprawdź tożsamość
aga: (sinα+sinβ)2 + (cosα+cosβ)2 = 4cos2α−β2
wymnożyłam i skorzystałam z dwóch jedynek trygonometrycznych, zostało mi:
2sinαsinβ + 2cosαcosβ + 2
2( sinαsinβ+ cosαcosβ + 1)
2[cos(α−β) + 1]
ktoś mógłby podpowiedzieć co dalej?
1 lis 19:59
Eta:
1+cosa= 2cos
2(a/2)
to 1+cos(α−β)= 2cos
2[(α−β)/2]
| | α−β | |
L=..... = 2*2cos2 |
| = ..=P |
| | 2 | |
1 lis 20:09
aga: a coś takiego
sinα+sin3α+sin5αcosα+cos3α+cos5α = tg3α
podpowiedziałby ktoś jak to zacząć?
1 lis 20:17
Eta:
sinα+sin5α=2sin3α*cos2α i cosα+cos5α= 2cos3α*cos2α
| | 2sin3α(cos2α+1) | |
L= |
| = .......... = P |
| | 2cos3α(cos2α+1) | |
1 lis 20:22
Eta:
Czy już jasne? ....
1 lis 20:28
Eta:
Poprawiam zapis:
| | 2sin3α*cos2α+sin3α | |
L= |
| = |
| | 2cos3α*cos2α+cos3α | |
| | sin3α(2cos2α+1) | |
= |
| =tg3α=P |
| | cos3α(2cos2α+1) | |
1 lis 22:26