matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice, symbol nieoznaczony
asdf:
mam pewien problem z zadaniem: n→
∞
3
n
− 10
lim
4
n
+ 3
n
dzielac przez 4
n
w mianowniku
4
n
n
to bedzie 1 tak samo jak
= 1 czy symbol nieoznaczony?
4
n
n
1 lis 18:48
Jerzy:
3
n
3
= (
)
n
4
n
4
1 lis 18:50
Jerzy:
(3/4)
n
− 10/4
n
0 − 0
0
= lim
n→
∞
= [
] = [
] = 0
(1 − (3/4)
n
1 − 0
1
1 lis 18:51