Liczby zespolone
SłabyStudent: Siema
Mam takie cudo do rozwiązania.
π/2≤Arg(z3)<π
Samo rozwiązanie było by świetne a jeszcze lepsze jakby ktoś wytłumaczył jak to się robi
1 lis 18:26
Jerzy:
Arg(z
n) = n*argz +2kπ
π/2 ≤ 3Argz + 2kπ ≤ π
| | 2kπ | | 2kπ | |
π/6 − |
| ≤ Argz ≤ π/3 − |
| |
| | 3 | | 3 | |
Ponieważ: 0 ≤ Argz ≤ 2π , więc sprawdzaj dla jakich k to jest spełnione.
1 lis 18:45
SłabyStudent: Dzięki
1 lis 18:59
SłabyStudent: Edit
Jednak moja matematyka jest jeszcze na poziomie gimnazjum i nie jestem w stanie sobie poradzić
z tym
Czy ktoś mógłby jeszcze pokazać jak wyliczyć K i Arg(z)?
1 lis 20:10
Jerzy:
Warunek jest spełniony tylko dla: k = 0 lub k = −1 lub k = −2
(sprawdź)
1 lis 20:12
SłabyStudent: NIe wiem czy to dobrze robię ale
wszyło mi
π6≤Argz<π3
5π6≤Argz<π
9π6≤Argz<2π
1 lis 20:22
Jerzy:
Pierwsze dwa dobrze, ale w trzecim popraw prawą stronę.
1 lis 20:26
SłabyStudent: 9π/6≤Argz<5π/3, błąd nieuwagi, dzięki za pomoc jeszcze raz
1 lis 20:36
Jerzy:
| 9 | | 3 | |
| = |
| ... taki zabieg kosmetyczny |
| 6 | | 2 | |
1 lis 20:38