help
draig: suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 5.jeśli liczbę tę pomnożymy przez liczbę dwucyfrową
o tych samych cyfrach, ale zapisanych w odwrotnej kolejności ,to otrzymamy 736 .wyznacz tę
liczbę ?
1 lis 18:14
ziom:
x+y=5
(10x+y)(10y+x)=736
rozwiąż układ
1 lis 18:19
5-latek: Pewnie chochlik ma byc 10x+y=5
1 lis 18:29
ziom: no chyba nie bardzo
1 lis 18:30
Eta:
Jest dobrze

x+y=5 x, y −− cyfry
1 lis 18:30
draig: jak ten układ rozwiązać ?
1 lis 18:32
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
Pozdrawiam
No to nie ma chochlika cholernik uciekl
1 lis 18:32
5-latek: x= 5−y
[10(5−y)+y] *[10y+5−y] = 736
(50−10y+y)(9y+5)= 736
(50−9y)(9y+5)= 736
Wyznazc y i policz x
1 lis 18:46
draig: jak to policzyć bo sie gubie?
1 lis 18:58
ziom: funkcja kwadratowa była?
1 lis 19:11
draig: dzięki już wiem
1 lis 19:16
Eta:
Bez delty
x+y=5 /2 x2+y2+2xy=25 ⇒ x2+y2=25−2xy
(10x+y)(10y+x)=736⇒ 101xy+10(x2+y2)=736 ⇒ 101xy+250−20xy=736
81xy=486 /:81 ⇒ xy=6 i x+y=5
to x=2 i y=3 lub x=3 i y=2
szukane liczby to; 23 i 32
1 lis 19:23
Jerzy:
Witaj
Eta 
zdałby się komentarz, dlaczego bez obaw podnosisz do kwadratu
1 lis 19:26
Eta:
Ano ...........każdy wie,że co to są cyfry
1 lis 20:27