Sprowadź wyrażenie do postaci iloczynowej
tomek : Sprowadź do postaci iloczynowej:
cos4α − sin4α + sin2α
doszedłem do postaci:
(cosα−sinα)(cosα+sinα) + 2sinαcosα
i nie bardzo widzę co dalej, prosiłbym o pomoc
1 lis 18:11
Mariusz:
cos4(x)−sin4(x)+sin(2x)
(cos2(x)−sin2(x))(cos2(x)+sin2(x))+2sin(x)cos(x)
cos2(x)+2sin(x)cos(x)+sin2(x)−2sin2(x)
(cos(x)+sin(x))2−(√2sin(x))2
(cos(x)+sin(x)−√2sin(x))(cos(x)+sin(x)+√2sin(x))
(cos(x)−(√2−1)sin(x))(cos(x)+(√2+1)sin(x))
1 lis 18:18
tomek : sprowadzając wyrażenie trygonometryczne do postaci iloczynowej sumy i różnice mogą występować
tylko w kątach więc coś chyba tutaj jest jednak nie tak, chyba że się mylę
1 lis 18:30
tomek : jest ktoś w stanie pomóc?
1 lis 18:44
Mila:
cos
4α − sin
4α + sin2α =
(cos
2x−sin
2x)*(cos
2x+sin
2x)+sin2x=
| | π | |
=cos(2x)+sin(2x)=sin( |
| −2x)+sin(2x)= |
| | 2 | |
| | π | | π | | π | |
=2*sin |
| *cos( |
| −2x)=√2*cos( |
| −2x) |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
1 lis 19:32
tomek : dziękuję ślicznie
1 lis 19:37
Mariusz:
tomek dalej łatwo to dokończyć po napisaniu miałem o tym wspomnieć
| | a | | b | |
acos(x)+bsin(x)=√a2+b2( |
| cos(x)+ |
| sin(x)) |
| | √a2+b2 | | √a2+b2 | |
acos(x)+bsin(x)=
√a2+b2cos(θ−x)
acos(x)+bsin(x)=
√a2+b2cos(x−θ)
1+(
√2−1)
2=1+(1+2−2
√2)=4−2
√2
Dla pierwszego nawiasu
Dla drugiego nawiasu
1 lis 21:41
Mariusz:
| | π | | 3π | |
=2√2cos(x+ |
| )cos(x− |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
Gdyby chciał dalej upraszczać to otrzymałby
| | π | | 3π | |
=2√2cos(x+ |
| )cos(−x+ |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
| | π | | π | | 1 | |
=2√2cos(x+ |
| )cos( |
| −(x+ |
| )) |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
| | π | | π | |
=√22cos(x+ |
| )sin(x+ |
| ) |
| | 8 | | 8 | |
| | π | | π | |
=√2sin( |
| +2x)=√2cos( |
| −2x) |
| | 4 | | 4 | |
2 lis 06:39