wskaż f. wewn i zewn.
ER: Wskaż funkcje wewnętrzną i zewnętrzną następujących funkcji złożonych
a) f(x) =
√sinx
c) f(x) = 3
cosx
d) f(x) = (tg(6x+2))
3
f) f(x) = (x
2−x−1)
44
1 lis 17:49
Mariusz:
d) f(g(h(x))) ,
h(x)=6x+2 − wewnętrzna
g(x)=tg(x) − wewnętrzna
f(x)=x3 − zewnętrzna
Gdybyśmy liczyli np pochodną tej funkcji to musielibyśmy korzystać ze złożenia trzech funkcji
1 lis 18:03
ER: czyli
a)
g(x) = six −> wewnętrzna
f(x) = √x −> zewnętrzna
tak?
2 lis 09:16
Jerzy:
Tak.
2 lis 09:19
ER: czyli np.
e)
h(x) = x + 5
g(x) =
√x
?
2 lis 09:27
Jerzy:
Tak.
2 lis 09:27
'Leszek: Mozna to zapisac w nastepujacy sposob:
w(x) = x+5 , wewnetrzna
Wowczas pochodna funkcji zlozonej mozna zapisac:
f '(x) = w '(x)*Z '(w)
2 lis 10:26