Funkcja z parametrem
Kuba: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem równania |x−1|=m+2 jest para liczb o przeciwnych
znakach?
Czy wystarczy tu skorzystać z definicji wartości bezwględnej i zapisać równanie w postaci:
x − 1 = m +2 lub x − 1 = −m − 2
po rozwiązaniu:
x = m+3 i x = −m − 1
i co dalej? jest ktoś w stanie pomóc?
1 lis 17:48
5-latek: Moze zrob to graficznie
1 lis 17:56
Adamm: m+2>0
x=m+3 lub x=−m−1
−(m+3)(m+1)<0 ⇔ (m+3)(m+1)>0
1 lis 19:51
Eta:
y=|x−1|
y=m+1⇒ m>−1
dla m+1>1 mamy dwa rozwiązania o przeciwnych znakach
( leżą po przeciwnych stronach osi OY
a rozwiązania dodatnie dla 0< m+1<1
1 lis 20:17
Eta:
Ojj ...tam ma być m+2>1 ⇒ m>−1
1 lis 20:18