help
draig: trójmian kwadratowy=ax2+bx+c osiąga największą wartość równą(−1)dla argumentu 3/2. Do wykresu
tej funkcji należy punkt A=(3,8).wyznacz współczynniki a,b,c.Jak się za to zadanie wziąć
1 lis 17:43
5-latek: Postac kanoniczna sie klania
y= a(x−x
w)
2+y
w
x
w= 1,5
y
w=−1
y= a(x−1,5)
2−1
Teraz wsta w wspolrzedbe punktu i wylicz a
8= a(3−1,5)
2−1
wylicz a i zamien postac kanoniczna na ogolna i po zaba wie
1 lis 17:50
Eta:
xw=1,5 yw= −1 A(3,8)
z postaci kanonicznej
y=a(x−1,5)2−1 i A(3,8)
8=a(3−1,5)2−1⇒ a=4
y=4(x−1,5)2−1
y= 4x2−12x+8
a=4, b=−12, c=8
1 lis 17:54
draig: dziękuje za pomoc
1 lis 18:14