Przekształcenie wykresu funkcji
apotato:

Cześć, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego wykres funkcji y=x/(|x|+1) wygląda tak, jak
wygląda?
1 lis 17:36
5-latek: Bo jak narysujesz wykres tej funkcji to wlasnie tak wyglada jak wyglada
1 lis 17:41
apotato: Dzięki, rozumiem już wszystko.
1 lis 17:43
1 lis 17:44
5-latek: Teraz mozesz podziekowac
1 lis 17:44
apotato: Not so fast, bo dalej nie rozumiem.
1 lis 17:48
5-latek: No niestety na bolace zeby dzisiaj dentysty nie znajdziesz .
Rysujesz ja w przedzialach bo masz wartosc bezwzgledna .
czy teraz juz wiadomo?
1 lis 17:54
apotato:

| | x | | x | |
No własnie nie, dalej zęby bolą, bo jak narysuje y= |
| i y= |
| to nie rozumiem |
| | −x+1 | | x+1 | |
dlaczego zostaje tylko zielony element
1 lis 18:20
5-latek:

NIe badz niemily
| | x | |
Zauwaz ze np zbiorem wartosci funkcji y= |
| jest <0 ,1) |
| | x+1 | |
Nigdy nie osiegnie jedynki
| | x | |
to samo zbiorem wartosci y= |
| bedzie (−1,0> |
| | 1−x | |
nigdy nie osiagnie (−1)
podstaw sobie pare wartosci za x i sprawdz
1 lis 18:28
apotato: Kurcze, rozumiem to.

Dzięki wielkie za pomoc.
1 lis 18:42
5-latek: Na zdrowie
1 lis 18:49