Wyznaczanie asymptot
Pola: Wyznaczanie asymptot
Potrzebuję ,,suchego" wyjaśnienia
Asymptot pionowych szuka się w punktach nie należących do dziedziny. Jeśli dziedzina jest R, to
od razu wiemy, że ich nie ma. Gdy mamy punkty nie należące do dziedziny to wyznaczamy granicę
lewo i prawo stronną w tych punktach i jeśli wyjdzie +∞ lub −∞ to są asymptoty pionowe po
dwóch stronach. Tak?
Da się w równie prosty sposób opisać wyznaczanie asymptot poziomych i ukośnych? Będę wdzięczna
za tego typu objaśnienie
1 lis 17:00
: nie
1 lis 17:02
Jolanta: prosta y=a jest asymptotą poziomą jeżeli limf(x)=a lub lim f(x)=a
x→+
∞ x→−
∞
w pierwszym toasymptota prawostronna w drugim lewwostronna
jeśliy=a jest jednocześnieto nazywamy ją obustronną
prosta y=ax+b jest asymptoda ukośną jesli
lim(f(x)−(ax+b))=0 lub lim (f(x)−(ax+b))=0
x→
∞ x→−
∞
| | f(x) | |
a=lim |
| oraz b=lim((f(x)−ax) |
| | x | |
x→+
∞ x→+
∞
1 lis 17:28